Waarom en Hoe je een Dagboek kan Bijhouden voor je Mental Health

Journalling

Je hebt je vrienden er waarschijnlijk over horen praten, of sommigen zelfs rechtstreeks aangeraden om het zelf te proberen. Het is iets geworden dat zoveel mensen deel laten uitmaken van hun dagelijkse routine dat je er online artikel na artikel over kunt vinden. Wat is het? Journaling. Als het gaat om het schrijven van dagboeken voor je geestelijke gezondheid, zijn er een aantal grote voordelen aan het nemen van de tijd van je dag om je gedachten op te schrijven.

 Veel mensen die het nog nooit gedaan hebben, zullen zich er ongemakkelijk bij voelen. Misschien wil je het zelf ook niet doen omdat je je er ongemakkelijk bij voelt. Of je vraagt je af of journaling voor angst of geestelijke gezondheid eigenlijk wel werkt. Het antwoord op die vraag kun je waarschijnlijk krijgen van een groot aantal mensen in je directe omgeving die het al doen. Maar vandaag willen we even de tijd nemen om met je te bespreken hoe en waarom je zou moeten dagboeken voor je mentale gezondheid.

Laten we beginnen met hoe je een dagboek bijhoudt als therapie, of voor je eigen geestelijke gezondheid.

Je zou denken dat het eigenlijk een eenvoudig concept is, maar er zijn een aantal mensen die proberen te beginnen met een dagelijkse praktijk van een dagboek, en dan vast komen te zitten door te lang na te denken hoe ze moeten beginnen. Ze overdenken dat ene aspect zo erg dat ze er uiteindelijk nooit aan beginnen.

Hier zijn een paar tips om je te helpen als je graag wilt beginnen methet bijhouden van een dagboek voor je eigen geestelijke gezondheid.

 Hoe gebruik je een dagboek voor therapie: 

  • Schrijf elke dag: zet elke dag een paar minuten opzij om in je dagboek te schrijven. De meeste mensen vinden dat het een geweldige manier kan zijn om de dag te beginnen met een dankbaar begin.

  • Maak het gemakkelijk: houd een pen naast je dagboek en zorg voor een speciale plek in je huis waar je in je dagboek schrijft. Op die manier geef je jezelf geen excuus om het niet te doen omdat je het dagboek of de pen niet kon vinden.

  • Schrijf vrijuit: Schrijf alles op wat in je opkomt. Schrijf letterlijk je gedachten op, zelfs als ze alle kanten opkomen. Niemand zal het lezen, wat betekent dat er geen structuur is om te volgen. Doe gewoon je ding.

 Dat is het. Volg deze stappen en je zou moeten beginnen met je dagboek avontuur! Nu, naar het leuke gedeelte.

De voordelen:

Verhelder.

Zo vaak in ons leven, kunnen we zoveel verschillende gedachten hebben die rondvliegen in ons hoofd dat we er geen wijs uit kunnen worden. Journaling stelt je in staat om jezelf te scheiden van je gedachten door ze gewoon op te schrijven. Wanneer je in staat bent om afstand te nemen van je gedachten en gevoelens, ben je in staat om duidelijker te weten wat je echt wilt. Reflecteren is een geweldige manier om duidelijkheid te vinden over je gevoelens, of hoe verder te gaan na een levensgebeurtenis of bij een grote beslissing waar je stress over hebt. 

Ontdek Jezelf.

Door regelmatig in dagboeken te schrijven, zul je meer over jezelf beginnen te ontdekken dan dat je voor mogelijk had gehouden. Als je meer in contact staat met je eigen waarheid, weet je duidelijker wat je wilt en dat heeft als geweldig neveneffect dat je je gelukkiger en zelfverzekerder voelt. Door meer over jezelf te ontdekken, zul je beginnen in te zien welke relaties en gewoontes in je leven giftig zijn en je beter afscheid van kan nemen.

Verlaag je stress.

Als je de tijd neemt om te schrijven over dingen die je boos, verdrietig of anderszins emotioneel of gestrest laten voelen, krijg je de ruimte om die emoties los te laten. Wat uiteindelijk zal leiden tot een kalmer en minder gestrest gevoel. En als die gevoelens weer opkomen, kun je teruggaan en je dagboek doorlezen en jezelf direct feedback en duidelijkheid geven.

Problemen oplossen.

Een dagboek bijhouden voor geestelijke gezondheid creëert een ruimte voor je om dingen die je dwarszitten op een rijtje te zetten, evenals dingen waar je moeite mee hebt om een beslissing over te nemen. Het opschrijven van je gedachten over een probleem kan een geweldige manier zijn om een antwoord te ontdekken op lastige vragen.

Er zijn nog vele andere voordelen van een dagboek bijhouden voor je geestelijke gezondheid dan wat we vandaag besproken hebben. Neem de tijd om na te denken over een aantal dingen waar je misschien aan kunt werken door te oefenen met journaling, pak de pen en begin te schrijven. Journaling zou wel eens iets kunnen worden waarvan je nooit gedacht had dat het zo bevrijdend zou zijn als het is!

Ontdek de MindWay Methode om te beginnen!

 


Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden