Extrinsieke VS Intrinsieke Motivatie

Man running in the forest
Heb je weleens moeite om uit bed te komen? Of we gemakkelijk uit bed komen om iets van je dag te maken, hangt af van onze planning. Sommige taken vinden we leuker dan andere en we zijn dan ook meer gemotiveerd om de leuke taken uit te voeren. Maar moeten we dit echt accepteren als een jammerlijke situatie? Het korte antwoord is nee. Als we ons leven op een intelligente manier inrichten, kunnen we laksheid en uitstelgedrag tot het verleden laten behoren. Om dat te doen, moeten we begrijpen hoe motivatie werkt.

Extrinsieke motivatie en intrinsieke motivatie.

Motivatie is er in twee soorten: extrinsieke motivatie en intrinsieke motivatie. Terwijl extrinsieke motivatie wordt beïnvloed door je omgeving, is intrinsieke motivatie datgene wat je van binnenuit motiveert. En zoals voor alle dingen in het leven gaat het erom de juiste balans te vinden.
Je zou kunnen zeggen dat extrinsieke motivatie is als hunkeren naar junk food. Het smaakt heerlijk op het moment zelf, maar achteraf voel je je slecht en heb je er nooit genoeg van. Extrinsieke motivatie is iets doen wat we niet leuk vinden om iets anders te krijgen. Het is zoals extra uren werken om een nieuwe sportwagen te kopen. Een middel om een doel te bereiken. Zodra we ons doel bereiken, hebben we de neiging om nog iets beters te zien. En zo verschuift onze focus van het ene ding naar het volgende, waardoor we voor altijd ontevreden blijven.
Als we iets doen wat we intrinsiek leuk vinden, genieten we van de daad in plaats van alleen van de beloning. Het is zoals contact maken met mensen, sporten of vrijwilligerswerk doen. Je krijgt misschien niet iets als beloning, maar dat doet er niet toe omdat de daad zelf de beloning is. En is dat niet meer waard dan een boost in tijdelijk geluk? Zoals het kopen van een nieuwe iPhone, wetende dat er over een paar maanden een beter model zal zijn.
Terwijl we te veel bezig zijn met deze extrinsieke beloningen, vergeten we te genieten van de belangrijkste dingen in het leven. Denk hier eens over na: wat is de promotie waard als je niemand hebt om de prestatie mee te delen? Omdat je zo opging in het werk, vergat je contact te maken met de mensen met wie je hecht was. Zoals het gezegde luidt: "Het is eenzaam aan de top." Maar weet dat het niet zo hoeft te zijn. Het is een keuze die aan jou is. Ga je al je tijd besteden aan het focussen op 'glimmende objecten', of ga je tijd besteden aan dingen waar je oprecht gelukkig van wordt?
Extrinsieke doelen hebben hun plaats in het leven, maar vergeet niet om dingen te doen die je intrinsiek leuk vindt. Trap niet in de val om je dagen door te brengen met dingen doen die je haat om een extrinsieke beloning te krijgen. Je zult de volgende dag alleen maar iets beters willen. Werk aan je extrinsieke doelen door dingen te doen die je intrinsiek leuk vindt en niemand kan je tegenhouden. In het leven hebben we de neiging om terug te kijken en te beseffen dat dingen beter hadden kunnen zijn, te laat. Stel je doelen, en vraag jezelf af: zal mijn volgende taak junk food voor mijn ziel zijn?

Ontdek de MindWay Methode om te beginnen!

 


Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden