Het belang van schrijven bij doelen stellen

Woman writing in planner
Je hebt al jaren dat ene doel dat totaal onbereikbaar lijkt. Wat je ook doet, het lukt je maar niet om er te komen, er grip op te krijgen. En je weet dat je een pro bent in het maken van lijstjes. Je schrijft elke dag je to do lijst op en je werkt het af alsof het niets is. Maar heb je er ooit aan gedacht om je doel op te schrijven? We weten dat je zegt dat je dat waarschijnlijk al gedaan hebt, maar heb je er weleens echt de tijd voor genomen?
Je zal vast denken, het klinkt zo simpel dat gaat niet het verschil maken. Sta ons toe te uit te leggen waarom juist dat opschrijven het belangrijkste onderdeel is van doelen behalen.
Je denkt bij opschrijven van en doel aan, "Ik wil een eigen restaurant,". Maar ben je weleens ervoor gaan zitten om te visualiseren wat elk aspect van je restaurant inhoudt? Wat zijn de geuren van het eten dat in de keuken opstaat? De aroma's in de lucht als je een bord eten naar je favoriete klant brengt terwijl het zich in de lucht mengt met alle andere gerechten waar je langs loopt. De kleur en stijl van het zilverwerk en de borden op elke tafel. Tot in elk detail. Heb je ooit je doel zo levendig opgeschreven dat iedereen die het zou lezen het kan voelen en zien? Dat het een tastbare ervaring voor hen wordt? Dit is wat we bedoelen als we zeggen schrijf je doel op.
Als je de tijd neemt om je doel gedetailleerd op te schrijven, blaas je het leven in. Nu vraag je je waarschijnlijk af, hoe een oefening als deze je eigenlijk helpt om je doelen te bereiken? Of, dat het zo gedetailleerd opschrijven voelt als een complete verspilling van tijd?
Wat je in feite doet als je je doelen zo uitgebreid uitwerkt, is coderen. Coderen is een biologisch fenomeen waarbij de dingen die we waarnemen naar de hippocampus van onze hersenen reizen waar ze worden geanalyseerd. Nadat het is geanalyseerd, beslist het brein wat wordt opgeslagen voor toekomstig gebruik (langetermijngeheugen) en wat wordt weggegooid. Door de tijd te nemen om je doelen heel gedetailleerd op te schrijven, help je je hersenen om ze op te slaan zodat ze worden onthouden en opgeroepen kunnen worden op elk moment dat je even geen zin hebt om de nodige stappen te ondernemen om je doel te bereiken.
Door dit te doen met elk doel dat je voor jezelf hebt gesteld, creëer je wat bekend staat als het "generatie-effect". Dit vertaalt zich in je vermogen om je de dingen die je zelf hebt bedacht beter te herinneren dan de dingen die je hebt gelezen. Het is een beetje een coole bovennatuurlijke gave. Als je de tijd neemt om je doelen op zo'n manier op te schrijven, zorgt dat ook voor een duurzame herrinering. Dit in de zin dat als je het kunt voelen, zien, proeven, je meer gedreven bent om het na te streven tot het gerealiseerd is. Met het generatie-effect bouw je eigenlijk je cognitieve bewustzijn over je doel vanuit verschillende perspectieven op. Doelen zo gedetailleerd opschrijven vereist dat je nadenkt over ruimtelijke relaties, plaatsing van voorwerpen, hun kleur, hoe ze eruit zien, hun grootte en hoe ze zich tot elkaar verhouden. Alles van, bijvoorbeeld, de kleur van de gordijnen, waar de ramen zijn geplaatst, je voorstellen wat de reacties van mensen op de maaltijden zullen zijn. Dat is een heleboel cognitieve verwerking. 
Als je de tijd neemt om het generatie-effect op te schrijven en je erin te verdiepen, zal je merken dat zelfs je onderbewustzijn reageert op de doelen die je stelt. Zodanig dat je zonder het te beseffen stappen neemt om je doelen te bereiken. Je maakt bewuste keuzes om bepaalde dingen niet te doen door ze door het filter te halen van "past het in het plaatje dat mijn doel schept". Op een bepaalde manier is dit een zeer self-empowerment oefening. Je begint onbewust keuzes te maken en acties te ondernemen die je naar je doel leiden. Dit houdt je op het pad dat je hebt uitgezet door je leven te ontwerpen met de simpele handeling van het opschrijven.
Zoals je ziet, is het opschrijven van je doel niet zo simpel als gewoon opschrijven: "Ik wil een restaurant." Het vergt veel meer denkwerk en uithoudingsvermogen om letterlijk details van je restaurant te creëren. De moeite nemen om dit op papier te zetten en je doel zo te schetsen dat je het elke dag leeft, ademt en bent, is de moeite waard om het op te schrijven. Vind je ook niet?

Ontdek de MindWay Methode om te beginnen!

 


Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden